Ryba po japońsku
Składniki podstawowe
- 600 g filetów mintaja, dorsza, miruny… – bez skóry
- 3 połówki papryki konserwowej ze słoika – około 180 g
- 3 średnie ogórki konserwowe – około 180 g
- 3 duże cebule zwykłe lub czosnkowe – 400 g
- 8 łyżek oleju do smażenia ryby i warzyw
Składniki na ciasto naleśnikowe do smażenia ryby
- 1 duże jajko
- 1/3 szklanki wody – około 125 ml
- pół szklanki mąki – do 90 g
- po sporej szczypcie soli i pieprzu
Składniki na zalewę do warzyw
- 4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
- pół szklanki wody – około 125 ml
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki octu spirytusowego
- przyprawy: 3 łyżki cukru, płaska łyżeczka soli, pół łyżeczki słodkiej papryki
- Filety pokrój na cienkie kawałki nie dłuższe niż 5 cm.
- Do miski wsyp wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe i wymieszaj.
- Fileciki obtocz w cieście naleśnikowym i usmaż na rumiano (około 2 minuty na stronę). Po usmażeniu ryby odłóż na talerzyk.
- Przyszedł czas na zalewę. Do miski dodaj wszystkie składniki do zalewy, wymieszaj i odstaw na bok.
- Cebulę pokrój na cienkie piórka i zacznij podsmażać na patelni do zeszklenia.
- Paprykę i ogórki pokrój w paski.
- Gdy cebulka jest już podsmażona, dodaj paprykę oraz ogórki do niej. Zamieszaj wszystko i podsmażaj minutę.
- Następnie wlej wcześniej przygotowaną zalewę. Zamieszaj zawartość patelni. Gdy wszystko ponownie się zagotuje, poczekaj jeszcze minutę i zdejmij patelnię z palnika.
- Na półmisek wyłóż część usmażonych wcześniej filetów. Na filety wyłóż część warzyw w sosie. Następnie kolejna warstwa kawałków ryby oraz reszta sosu.