Zupa jarzynowa z mięsem
Składniki:
- 3l wody
- 800g mięsa np. pierś z indyka
- 2 pietruszki
- pół selera
- 4 marchewki
- 4 liście laurowe
- 8 szt ziela angielskiego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- sól, pieprz smaku
- natka pietruszki
- 0,5kg fasolki szparagowej
- Obieramy wszystkie warzywa i kroimy w kostkę za wyjątkiem fasolki.
- Do garnka z 3l wody dodajemy pietruszki, marchewki seler, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy z tego wywar warzywny.
- Mięso kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Na początku patelnia ma być zimna. Mięso smażymy, aż całkowicie będzie nadawało się do zjedzenia.
- Następnie kroimy cebulę w kostkę.
- Siekamy ząbek czosnku.
- Gdy mięso jest już gotowe, dodajemy na patelnię cebulę.
- Doprawiamy delikatnie i smażymy, aż cebula się zeszkli.
- Gdy cebula jest już zeszklona, dodajemy czosnek i wyłączamy ogień.
- Gdy wywar jest już gotowy.
- Do zupy dodajemy fasolkę oraz zawartość patelni.
- Po około 20 minutach, ziemniaki i fasolka powinna już być miękka.
- Na sam koniec dodajemy majeranek i trochę natki pietruszki.