Warzywa, Zupy

Zupa jarzynowa z mięsem

Składniki:

  • 3l wody
  • 800g mięsa np. pierś z indyka
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • 4 marchewki
  • 4 liście laurowe
  • 8 szt ziela angielskiego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • sól, pieprz smaku
  • natka pietruszki
  • 0,5kg fasolki szparagowej
  1. Obieramy wszystkie warzywa i kroimy w kostkę za wyjątkiem fasolki.
  2. Do garnka z 3l wody dodajemy pietruszki, marchewki seler, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy z tego wywar warzywny.
  3. Mięso kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Na początku patelnia ma być zimna. Mięso smażymy, aż całkowicie będzie nadawało się do zjedzenia.
  4. Następnie kroimy cebulę w kostkę.
  5. Siekamy ząbek czosnku.
  6. Gdy mięso jest już gotowe, dodajemy na patelnię cebulę.
  7. Doprawiamy delikatnie i smażymy, aż cebula się zeszkli.
  8. Gdy cebula jest już zeszklona, dodajemy czosnek i wyłączamy ogień.
  9. Gdy wywar jest już gotowy.
  10. Do zupy dodajemy fasolkę oraz zawartość patelni.
  11. Po około 20 minutach, ziemniaki i fasolka powinna już być miękka.
  12. Na sam koniec dodajemy majeranek i trochę natki pietruszki.