Szakszuka

Szakszuka z mozzarellą

Składniki:

  • 2 jajka
  • 200 g pulpy z puszki
  • 50 g mozzarelli – kilka kawałków
  • trochę oliwy
  • mała cebulka dymka
  • spora szczypta soli
  • świeży tymianek i pietruszka
  • 1/3 papryki czerwonej
  1. Cebulkę i paprykę pokrój drobno, a następnie podsmaż na patelni z oliwą.
  2. Po około minucie wlej 200ml pulpy pomidorowej.
  3. Dodaj pół łyżeczki tymianku.
  4. Wymieszaj wszystko.
  5. Dodaj kawałki mozzarelli na patelnię.
  6. Zrób małe gniazdka i dodaj 2 jajka.
  7. Patelnię przykryj pokrywką.
  8. Po 2-3 minutach odkryj patelnię i odparuj płyn.
  9. Podawaj w towarzystwie bułki.

Przepis pochodzi z:

https://aniagotuje.pl/przepis/szakszuka-z-mozzarella