Ciasta

Ciasto z wiśniami

Kcal całośćPorcjiNa 100g
3417181

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej – 320 g
  • kostka masła – 200 g
  • 5 średnich jajek
  • około 3/4 szklanki cukru – 170 g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka kakao + 2 łyżki wody
  • 800 g wiśni
  1. Wiśnie wydryluj, a jeśli używasz mrożonych, to je najpierw rozmróź.
  2. Zacznij nagrzewać piekarnik. Temperatura to 180oC z opcją góra dół.
  3. Do miski wbij 5 jaj i cukier. Ubijaj całość przez kilka minut, aż zawartość stanie się puszysta i jasna.
  4. Kostkę masła rozpuść i ostudź.
  5. Masło wlewaj do miski niewielkim strumykiem i całość ubijaj na wysokich obrotach.
  6. Do miski wsyp proszek do pieczenia i mąkę. Całość wymieszaj.
  7. Wysmaruj formę masłem i obsyp bułką tartą.
  8. Część ciasta wylej na blachę.
  9. Do ciasta, które zostało w misce, dodaj łyżkę kakao oraz dwie łyżki wody.
  10. Na ciasto wyłóż wiśnie.
  11. Formę z ciastem z wiśniami umieść na środkowej półce, Piecz około 45 minut.

https://aniagotuje.pl/przepis/ciasto-z-wisniami