3 Bit
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
7050 | – | 302 |
Składniki główne
- 500 g herbatników typu petitki
- puszka kajmaku – masa krówkowa do 500 g
- 4 kostki czekolady
Składniki na krem budyniowy
- kostka masła – 200 g
- 2 budynie bez cukru – proszek 2 x 40 g
- 2 szklanki mleka – 500 ml
- 2 łyżki cukru
Składniki na masę śmietanową
- 400 ml śmietanki 30-36 %
- 2 łyżki cukru
- 2 płaskie łyżki żelatyny
- do 100 ml wrzątku
- Masło wyjmij z lodówki, tak aby było miękkie.
- Do rondelka wlej 1,5 szklanki mleka (najlepiej pełnotłustego) oraz dwie łyżki cukru. Zostaw pół szklanki mleka na wymieszanie go z proszkiem budyniowym.
- Mleko z cukrem doprowadź do wrzenia.
- Zmniejsz moc palnika do minimum i wlej dobrze wymieszany proszek budyniowy z mlekiem. Od razu zacznij mieszać budyń.
- Budyń mieszać krótko, ale energicznie. Powinien się ponownie zagotować i zgęstnieć. Nie mieszaj go za długo. Tylko tyle, by otrzymać odpowiednią konsystencję.
- Budyń odstaw do przestudzenia przekrywając go wcześniej kawałkiem folii.
- Do niedużej, ale wysokiej miski przełóż masło.
- Ubijaj je mikserem na najwyższych obrotach, aż zrobi się puszyste i jasne.
- Stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj całkowicie przestudzony budyń.
- Po każdej łyżce miksuj masę do całkowitego jej połączenia.
Składanie ciasta:
- Prostokątną, dużą formę wyłóż papierem do pieczenia.
- Całe dno wypełnij pierwszą warstwą herbatników.
- Na herbatniki wyłóż całą masę kajmakową z puszki (przed wyłożeniem, kajmak możesz podgrzać lub energicznie rozmieszać).
- Na warstwę kajmaku wyłóż drugie piętro herbatników.
- Następnie przestudzony krem budyniowy.
- Na krem zaś ostatnie, trzecie piętro z herbatników.
- Dwie płaskie łyżki żelatyny wsyp do miski i zalej odrobiną wrzątku. Mieszaj całość. Dolej trochę wrzątku i znów mieszaj.
- Rozpuszczoną żelatynę przestudź przez ok. 10 minut.
- Bardzo dobrze schłodzoną śmietankę umieść w wysokim naczyniu.
- Śmietankę ubijaj mikserem.
- Po 1-2 minutach dodawaj po łyżce cukru, ciągle miksując.
- Cukier powinien się całkowicie rozpuścić a masa ubić na sztywno.
- Cienką strużą, wlewaj żelatynę.
- Miksuj ciągle na najmniejszych obrotach, ale tylko do połączenia masy.
- Masę śmietanową od razu wyłóż na herbatniki.
- Ciasto oprósz drobno startą czekoladą.
- Ciasto umieść w lodówce do schłodzenia na minimum 10 godzin.
Przepisy pochodzą z: